Blog

Smelten of verzuipen…..

Onlangs kwam ik het Engelstalige begrip ’disowned’ weer tegen. Eerder al in het laatste boek van mijn ouwe zenmeester Genpo Roshi en vorige week op internet in een artikel over droomyoga in The Tricycle. En ineens realiseerde ik me weer hoe treffend dit lastig te vertalen begrip is: dat we alle gevoelens, emoties en gedachten, die ons overvallen of toevallen, dat we ons … Lees verder Smelten of verzuipen…..

Wie is daar?

Een belangrijk moment in spirituele training is dat je het verschil gaat zien tussen wie je dénkt te zijn en wie je bent. En: dat wie of wat je bent nogal ongrijpbaar blijkt te zijn. Zo gauw je echt gaat zoeken en het wilt grijpen, ontglipt het je. Meestal hebben we een tamelijk vastomlijnd idee van onszelf, maar feitelijk vinden we alleen deze flux van ervaringen … Lees verder Wie is daar?

Sesshin als vagevuur: een stookplaats voor waanideeën

Een zenmeester zei ooit dat de zendo geen vredige toevluchthaven is, maar een stookplaats voor onze egoïstische waanideeën. Dit 'egoïstische' is niet perse een veroordeling of waardeoordeel, maar de nuchtere constatering dat we een groot deel van onze tijd obsessief bezig zijn met onszelf. Een grappige paradox is dat we veelal onbewust bezig zijn met … Lees verder Sesshin als vagevuur: een stookplaats voor waanideeën