Waarom zenmeditatie?

Er zijn allerlei redenen en aanleidingen waarom mensen zoiets als zenmeditatie willen gaan doen.

Vaak willen mensen van ons weten wat je er aan hebt. Daar kun je van alles over zeggen, maar het meest eerlijke antwoord is, dat je dat voor jezelf moet ondervinden.

Wat we wel kunnen zeggen is dit: in de evaluaties van onze cursussen geven deelnemers vaak aan dat ze meer energie ervaren en innerlijke rust, zich beter kunnen concentreren, meer hier-en-nu leven, wat makkelijker keuzes kunnen maken en hun leven meer gaan waarderen. En dat is natuurlijk goed nieuws.

Maar tegelijk is het goed je te realiseren dat Zen ook een beoefening is van de langere adem.

Zen vraagt beoefening

De praktijk van ons leven is weerbarstig zoals iedereen weet. De geest is gewillig, het vlees is zwak of traag. Het vraagt beoefening om op de golven van je leven te leren surfen.

Stemmingen, gedachten en emoties kunnen je behoorlijk parten spelen. Werkdruk en zorgen kunnen hoog oplopen en maken dat je in de tang raakt van je piekerende en malende denken.

Het merg van Zen

Het eerste wat je leert in Zenmeditatie is dan ook het trainen van aandacht en concentratie: zij vormen het merg van Zen en ontwikkelen je vermogen je onafhan-kelijker te maken van dwingende gedachten, gevoelens en stemmingen.

Aandacht voor dít moment kan meteen innerlijke rust brengen. Probeer maar uit – nu! – om te zien of dat klopt.

Toewijding

Het is absoluut te doen. Maar zoals gezegd: het vraagt inzet en de bereidheid om ‘het’ doen. ‘Just do it’ wat we al zo vaak gehoord of gelezen hebben.
Er is geen snelweg naar bevrijding. Ook Zen is een weg van echt volwassen worden, waarin je bereid bent de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven.
Een proces dat een heel leven doorgaat, maar tegelijk steeds subtieler en interessanter wordt.

Zenmeditatie kan bevrijdend werken omdat het inzicht en helderheid brengt over jezelf en je leven. Het kan je losser weken van al onze dwangmatige ideaalbeelden omtrent jezelf.

Om te zien wat werkelijk van belang is in je leven, wat er wezenlijk toe doet.