Waarom zenmeditatie?

Er zijn allerlei redenen en aanleidingen waarom mensen zoiets als zenmeditatie willen gaan doen.

Vaak willen mensen van ons weten wat je er aan hebt. Daar kun je natuurlijk ronkende verhalen over vertellen, maar het meest eerlijke antwoord is, dat je dat voor jezelf moet ondervinden. Wat we wel kunnen zeggen is dit (toch een beetje ronken):

in de evaluaties van onze cursussen geven deelnemers vaak aan dat ze meer energie ervaren en innerlijke rust, zich beter kunnen concentreren, meer hier-en-nu leven en hun leven anders leren waarderen.

Maar tegelijk is het goed je te realiseren dat Zen ook een beoefening is van de langere adem. Piano spelen of tennis leer je ook niet effe.

Dus Zen vraagt beoefening

De praktijk van ons leven is zeer weerbarstig, dat weten we intussen. En hoewel de geest gewillig is, blijkt het vlees over het algemeen wat zwakker en trager.

Stemmingen, gedachten en emoties kunnen je behoorlijk parten spelen.
Werkdruk en zorgen kunnen hoog oplopen en maken dat je in de gloeiende tangen raakt van je piekerende en malende denken. Het vraagt beoefening om op de soms zeer onstuimige golven van je leven te leren surfen en er zelfs plezier in te krijgen.

Het merg van Zen

Het eerste wat je leert in Zenmeditatie is dan ook het trainen van aandacht en concentratie: zij vormen het merg van Zen en ontwikkelen je vermogen helderder te zien hoe je ‘geest’ werkt. Dat maakt je wat minder afhankelijk van de tirannie van gedachten, gevoelens en stemmingen.

Werkelijke aandacht voor dít moment kan ook al meteen innerlijke rust brengen.
Probeer maar eens uit – nu! stop even voor 20 seconden – om te zien of dat klopt.

Toewijding

Zoals gezegd: de weg van Zen vraagt inzet en de bereidheid om het te doen.
Er is geen snelweg naar bevrijding.  Zen is een weg van werkelijk volwassen worden, waarin je meer en meer bereid bent verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven.

Dit proces gaat je hele leven door; het gaat over levenskunst mag je zeggen.
En dat heeft het in zich om steeds uitdagender, subtieler, interessanter en ook vreugdevoller te worden in de tijd.
Zoals  dat ook gaat bij het leren bespelen van een instrument of beoefenen van een sport: ondanks moeilijkheden en terugvallen wordt het steeds subtieler en boeiender.

Zenmeditatie kan bevrijdend werken omdat het inzicht en helderheid brengt over jezelf en je leven. Omdat het je laat zien wat werkelijk van belang is, wat er wezenlijk toe doet.

Wellicht dat onderstaande videootjes nog wat kunnen verduidelijken voor je…..