Draagkracht en humor

Draagkracht (Kshanti in het sanskrit) is een van de ‘paramita’s’, ‘perfecties’ of beoefeningen die je kunnen brengen ‘naar de overkant’. De overkant staat hier voor een bevrijd en bevrijdend bestaan. Kshanti wordt ook wel vertaald met geduld, tolerantie of kunnen omvatten.

Belangrijk is om te zien dat het hier niet om soort passiviteit gaat, maar dat het een actieve houding veronderstelt. Omdat we – als we even niet opletten – zó weer terecht komen in onze oude ‘normale’ denk- en handelingspatronen.

Kshanti gaat over het doen ontstaan van ruimte in ons bewustzijn; om de gebeurtenissen en feiten van ons leven – positief en negatief – aan te kunnen gaan zonder al te snel óver te koken en uit balans te raken.

Hoewel deze kwaliteiten door meditatie langzamerhand van binnenuit ontstaan, kunnen we ze ook heel concreet en direct trainen. En dat maakt het tegelijk ook ‘doenlijk’ en boeiend. Vooral voor ongeduldig aangelegde mensen of mensen met een kort lontje – nogal eens verenigd in één persoon! – kan dit zeer de moeite waard zijn.

Persoonlijk heb ik er de laatste tijd veel profijt van op de tennisbaan.
Niet zozeer dat ik nu alles win, maar vooral in termen van spelplezier en tevredenheid over het feit dat ik me niet meer teveel uit balans laat brengen door de onvermijdelijke missers en die vaak tot grote ergernis kunnen leiden.

Met de beoefening van Khsanti is dat wonderwel veel meer tot rust gekomen. De tennisbaan was / is voor mij een van de lastigste plekken om het geduld te bewaren in en met mijn tekortkomingen.Ieder van ons heeft wel een eigen ‘tennisbaan’ die zich uitstekend kan lenen als oefenveld voor deze training.

Belangrijk is wel dat je niet te fanatiek aan de slag gaat, maar het doet met alle geduld en vriendelijkheid die je kunt opbrengen. Haast en forceren werken tegen je, evenals te snel resultaten willen behalen.
Want… daar ga je weer met je ongeduld!

Humor speelt in Zen overigens ook een belangrijke rol en dat is niet voor niets.
Kunnen lachen om jezelf kan enorm verruimend werken en helpen je ongeduld enigszins te dulden.
_________________________

In het Zenweekend van 27 en 28 maart wil ik alle zes de paramita’s onder de loep nemen:
geven, verantwoordelijkheid nemen, omvatten,  inspanning, openheid en inzicht/wijsheid.