John de Weerdt (1960) studeerde business aan de Universiteit van Western Sydney in Australië. Hij heeft managementervaring bij verschillende internationale ondernemingen (o.a. Procter & Gamble) en in verschillende markten (o.a. China).

John heeft al 35 jaar reuma en geeft sinds 2008 zelfmanagement trainingen vanuit het Reuma fonds. Hij heeft daardoor veel kennis van de problemen waar mensen met een chronische ziekte of pijn dagelijks mee te maken hebben.

Zelf beoefent hij al enkele jaren zen, is leerling van Nico Tydeman en Willem Scheepers en neemt deel aan het Zen Intensieve Traject in Zentrum.

Voor zijn gevoel heeft zijn zentraining een zeer gunstig effect gehad op zijn emotionele, mentale en spirituele welzijn. Vandaar dat hij zijn ervaringen op dit gebied graag wil delen. Zijn aanpak is nuchter, concreet en praktisch en humor is een belangrijk ingrediënt voor hem in deze cursus.

Over de cursussen die hij geeft zegt hij o.a. dit:

Alles wat we doen, doen we vanuit een belang. Mediteren is o.a. leren iets te doen zónder direct belang. Waarom? Omdat het je veel vrijer maakt en je niet meer zo verkrampt op zoek bent naar winst en niet meer zo bang bent voor verlies.

Ik merkte dat ik heel vrolijk werd van belangeloos mediteren, hoewel dit helemaal niet mijn insteek was. En ik merk dat het ook gebeurt tijdens de introductieessen Zen die ik sinds 2014 bij Zentrum mag geven.

Deelnemers aan een introductiecursus Zen verwachten daar natuurlijk het een en ander van. Dat is prima, je moet immers ergens de kracht vandaan halen om stil op een kussentje te gaan zitten. Maar naarmate de cursus vordert zie je dat de houding van deelnemers verandert.

In de cursus vragen we de deelnemers om thuis te gaan oefenen en te mediteren en we spreken erover in de lessen. Een van de cursisten zei over dit thuis mediteren:
’Wat moet ik doen als iedere vezel in mijn lijf “niet doen” schreeuwt’.

Het antwoord was: ’Fantastisch … want daar begint het feest juist pas’.
Zen wordt namelijk pas écht interessant als het wat schuurt en oncomfortabel is. Want precies dáár begint de beoefening. Als de zon schijnt kan iedereen mediteren.
Natuurlijk is ’lekker zitten’ prettig, maar je leert pas echt wat, als je alles even zo kunt laten zoals het is, zonder – voor dat moment – iets te willen of te verwachten. Het ‘ik’ moet er even met de tengels van afblijven om het nog duidelijker te zeggen.

Aan het einde van de cursus gaf dezelfde deelnemer aan dat het kwartje gevallen was. Met als gevolg dat zij net zo vrolijk keek als ik. Zo zijn er nog meer kwartjes gevallen voor mensen in de cursus. Iets belangeloos kunnen doen is van ongeëvenaard belang voor ons leven. Het geeft een zekere lichtheid en tovert van tijd tot tijd een glimlach op je gezicht, waar je moeilijk gekeken zou hebben.