Op zondag 10 juli gaat er een compacte introductiecursus van start van zeven bijeenkomsten.
In die tijd leggen we een grondige en praktische basis voor verdere beoefening; zelfstandig thuis of – indien gewenst – in een van de doorgaande groepen in Zentrum.

Mocht het je niet lukken mee te doen: na de zomer start er weer een wekelijkse introductiecursus vanaf donderdag 15 september. Die wordt binnenkort ook gepubliceerd op de site.

Op deze pagina kun je meer lezen over:

..


Informatie over aanmelden

Data
10 t/m 15 juli o.l.v. Jeroen van Deutekom
TijdenZondag: 10.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00u
Maandag 11 t/m vrijdag 15 juli 19.30 -21.30u.
Bijdrage
€ 165,-
Locatie
Grote zendo van Zentrum
Groepsgrootte
maximaal 20 personen

..

..

Voor het thuis beoefenen van Zen, wat wij dringend aanbevelen, is een goed meditatiekussen noodzakelijk. In Zentrum hebben we een beperkte voorraad meditatiekussens voor de verkoop ( € 40,-)

..


Onze leraren

De leraren in Zentrum hebben jarenlang intensieve ervaring met Zen en kunnen je helpen en ondersteunen in jouw leerproces. Ze weten uit eigen ervaring waar de uitdagingen en obstakels liggen, maar ook waar de vooruitgang en het plezier te vinden zijn op deze ontdekkingsreis.

De leraren voor de introductiecursus zijn:

..


Onze aanpak

Zentrum biedt – gebaseerd op tientallen jaren ervaring inmiddels – een overzichtelijk en helder traject aan in drie stappen. Daarin leer je uiteraard mediteren, maar ook hoe je dat kunt integreren en consolideren in je leven. En als laatste hoe je dat verder kunt verstevigen en verdiepen.

 • Stap 1. Leren mediteren en integreren

  In de eerste lessen staan voorop: jouw insteek en uitgangspunt voor de cursus, het leren van de basics van zenmeditatie en het integreren ervan in je dagelijkse leven. Door ook oefeningen voor thuis mee te geven, willen we deze fase zo optimaal mogelijk doen verlopen, zodat je ook werkelijk ervaart hoe het werkt en wat de mogelijke effecten zijn voor jou.

 • Stap 2. Vasthouden en verstevigen

  In de hierop volgende lessen gaan we door op de eerste lessen, maar wordt er tegelijk  gewerkt aan het consolideren van wat je geleerd hebt. We weten allemaal hoe lastig het is om een goed ding vast te houden en gestalte te geven in de dagelijkse – vaak hectische – werkelijkheid van je leven.

  Dit doen we onder andere door het in te bedden in de zenboeddhistische traditie, die een veelheid aan zeer praktische inzichten en beoefeningen op dit gebied kent. Regelmatige beoefening verdiept je wortels en verstevigt je stam, zoals een oude Zenmeester ooit zei.

 • Stap 3. Verbreden en verdiepen

  Voor verdere verbreding en verdieping ben je na de introductiecursus van harte welkom in een van de vele doorgaande groepen waarbij je je kunt aansluiten. Ook kun je dan deelnemen aan de weekenden, workshops, studieklassen en retraites.

Lees hier nog wat meer over de opzet van de cursus en het programma.

..


Open les om te ervaren

Er komt voorafgaand aan de cursus nog een open les die z.s.m. bekend wordt gemaakt.

Zo kun je een indruk krijgen van de leraar, de inhoud van de cursus, de ruimte en de sfeer. Er is een introductie én instructie in Zenmeditatie, want natuurlijk wordt er ook gemediteerd. En uiteraard is er alle ruimte voor vragen over inhoud en opzet van de cursus. Van harte welkom.

De toegang is gratis, maar wel fijn als je je even aanmeldt van te voren via een e-mailtje. Of middels onderstaande button. Van harte welkom.

..

..


Over Zen meditatie: wat hoop of verwacht je ervan?

Meditatie heeft blijvende positieve effecten op lichaam en geest. Dit is in de loop van zo’n 30 jaar onderzoek inmiddels wel aangetoond.

Dat is mooi. Maar toch zul je voor jezelf moeten uitvinden en uitzoeken wat het voor jóu kan betekenen en hoe het kan doorwerken in jouw leven. Zoals de Engelsen zeggen: ‘the proof of the pudding is in the eating’.

In gewoon Nederlands: de enige manier is zelf doen en ervaren, het liefst onder deskundige begeleiding. Het goed leren bespelen van een muziekinstrument werkt ook het beste met een goeie en deskundige leraar.

Hier vind je nog een kort interview  (6 min) met een wetenschapper uit Nijmegen die wat vertelt over de effecten van meditatie op ons brein.

..


Een ervaring om te delen: over de introductiecursus

Een van onze zenleraren maakte het volgende mee.

“Bijna alles wat we doen, doen we vanuit een belang. Mediteren is o.a. leren iets te doen zónder direct belang. Waarom? Omdat het je veel vrijer maakt en je minder verkrampt op zoek gaat naar winst en minder angst hebt voor verlies.

Toen ik zelf begon met mediteren, viel me op dat ik heel vrolijk werd van het belangeloze aspect ervan, hoewel dit helemaal niet mijn insteek was.
En ik merk dat dit ook gebeurt tijdens de introductielessen Zen die ik sinds 2014 bij Zentrum geef.

Deelnemers aan een introductiecursus Zen verwachten daar natuurlijk het van alles van. Dat is prima, je moet immers ergens de kracht vandaan halen om stil op een kussentje te gaan zitten. Maar naarmate de cursus vordert, zie je dat de houding van deelnemers verandert.

In de cursus vragen we de deelnemers altijd om ook thuis te gaan oefenen en te mediteren en we bespreken dit altijd kort in de lessen.
Dat is niet altijd even makkelijk. Een van de cursisten zei over dit thuis mediteren: ’Wat moet ik doen als iedere vezel in mijn lijf roept “niet doen”?

Het antwoord was: ’Fantastisch … daar begint pas het feest’. Zen wordt pas écht interessant als het ook wat schuurt en oncomfortabel is. Want precies dáár begint het echt. Als de zon schijnt kan iedereen mediteren.

Natuurlijk is ’lekker zitten’ prettig, maar je leert pas echt wat als je – juist als ‘het’ niet lekker gaat – tóch je beoefening doet en even los kunt komen van voorkeur en afkeer; je het even zo kunt laten, zonder meteen te willen dat het weggaat. Hier ligt een sleutel van onschatbare waarde voor ons leven.

Aan het einde van de cursus gaf dezelfde deelnemer aan dat het kwartje gevallen was. Met als gevolg dat zij net zo vrolijk keek als ik.”

Lees hier meer over hoe cursisten Zen meditatie ervaren.

..


Als je al ervaring hebt met meditatie

Als je al wat ervaring hebt, kun je eventueel ook direct al meedoen in een van de doorgaande groepen in Zentrum.  Hier vind je  meer informatie.

..