Waarom en hoezo meditatie?
In de loop van 30 jaar wetenschappelijk onderzoek is inmiddels wel aangetoond dat meditatie positieve effecten heeft op lichaam, geest en hersenen.
Maar ‘the proof of the pudding is in the eating’ zoals de Engelsen zeggen: je zult het voor jezelf moeten uitproberen om te zien wat het voor jóu kan betekenen; en hoe je die positieve effecten kunt genereren én integreren in je dagelijkse leven.

Effecten….en dan?
Vaak noemen mensen: meer rust, meer zicht en grip op het emotionele denken, beter kunnen omgaan met lastige situaties etc. Ook in onze cursussen horen we dat altijd weer en dat is natuurlijk goed om te weten.
Maar tegelijk vraagt het inzet en toewijding. Pianospelen of tennissen leer je ook niet in één dag en moet je  – als je het eenmaal te pakken hebt – regelmatig  blijven doen en onderhouden. Anders verlies je de vaardigheid en juiste instelling.

Gewoon doen dus!
Kortom: er is maar één weg: doen! Je laten inwijden in de in en outs van (zen)meditatie en dan thuis aan de slag gaan, met de support van een groep en onder begeleiding van ervaren leraren.

Ondersteuning en begeleiding
Leraren kunnen je helpen en ondersteunen omdat zij zelf al jarenlange intensieve ervaring hebben met deze weg en weten waar de uitdagingen, obstakels en teleurstellingen liggen. Maar ook het plezier en de vreugde die deel uitmaken van deze inspirerende ontdekkingstocht.

Konkreet
Op maandag 14 mei start de eerstvolgende introductiecursus weer.
Op maandag 7 mei is er een open les ter kennismaking van 19.00 tot 19.45 u

Na het reguliere cursus seizoen is er nog gelegenheid om deel te nemen aan de zomerweek op Terschelling, die ook voor beginners zeer geschikt is.

De groepsgrootte is minimaal 8 en maximaal 17 pers.
De cursus bestaat uit 8 lessen.
Tijd: van 20.00 tot 21.45 uur.
De bijdrage voor de cursus is: € 125,-.
Leraar op donderdag vanaf 19 april: John de Weerdt
Leraar op maandag vanaf 14 mei: Jeroen van Deutekom

Open lessen
Om kennis te maken met Zentrum en de leraren zijn er regelmatig gratis open lessen.
De eerstvolgende open les is op zaterdag 1 september om 12.00u.  in Zentrum.
Laat graag even weten dat je komt middels een mailtje. (zen@zentrum.nl)

Inhoud en opzet van de cursus
In de cursus leer je de in- en outs van Zenmeditatie en wordt er ingegaan op de werking van ons bewustzijn, op aandacht en concentratie en de samenhang tussen denken, emoties en stemmingen. Verder wordt er ook aandacht besteed aan de achtergronden en innerlijke houding van Zen.
Al met al: een gedegen en compacte inleiding in het Zenboeddhisme waarbij de praktische beoefening van zenmeditatie én de inpassing ervan in je dagelijkse leven centraal staan.

Na de introductie consolideren
Als de introductiecursus je bevalt en je graag wilt doorgaan, is daartoe altijd een mogelijkheid. Meestal is het dan goed om aan te sluiten bij een van de doorgaande groepen.

Overigens: hier vind je een kort interview  (6 min) met een wetenschapper uit Nijmegen die onderzoek doet naar de effecten van mindfulness en meditatie.

button_aanmelden

Voor het thuis beoefenen van Zen, wat wij dringend aanbevelen, is een goed meditatiekussen noodzakelijk. In Zentrum hebben we een beperkte voorraad voor de verkoop ( € 40,-).