Introductiecursussen

Vanaf vrijdagochtend 20 januari vanaf 11.45u. onder begeleiding van René ter Riet.

Vanaf dinsdagavond 24 januari vanaf 20.00u. van tien bijeenkomsten onder begeleiding van Pieter Aart Schouten.

Beide introductie groepen bieden een grondige en praktische basis van waaruit je zelfstandig kunt verdergaan als je dat wilt en bieden tegelijk een directe aansluiting op een doorgaande groep.

De vrijdagochtendcursus bestaat uit zeven bijeenkomsten en geeft een directe aansluiting op de doorgaande groep op dezelfde ochtend van 09.15 – 11.00 u bij dezelfde leraar.

Open lessen

Voorafgaand aan de cursussen zijn er twee open lessen op vrijdag 13 januari voor de vrijdaggroep en om 11.30u. en op dinsdag 17 januari om 19.00u. voor de dinsdaggroep.

Zo kun je een indruk krijgen van de leraar, de inhoud van de cursus, de ruimte en de sfeer. Er is een introductie én instructie in Zenmeditatie, want natuurlijk wordt er ook gemediteerd. En uiteraard is er alle ruimte voor vragen over inhoud en opzet van de cursus. Van harte welkom.

De toegang is gratis, maar wel fijn als je je even aanmeldt van te voren via een mailtje. Of middels onderstaande button. Van harte welkom.

Op deze pagina kun je meer lezen over:

..


Informatie over aanmelden

Data 24 januari t/m 11 april o.lv. Pieter Aart Schouten

20 januari t/m 10 maart o.l.v. René ter Riet

Tijden
Dinsdag van 20.00 -21.45u.
Vrijdag van 11.45 -13.30u.
Bijdrage Voor de dinsdag € 135,-

Voor de vrijdag € 95,-
Locatie
Kleine zendo van Zentrum
Groepsgrootte
Maximaal 14 personen

..

..

Voor het thuis beoefenen van Zen, wat wij dringend aanbevelen, is een goed meditatiekussen noodzakelijk. In Zentrum hebben we een beperkte voorraad meditatiekussens voor de verkoop ( € 40,-)

..


Onze leraren

De leraren in Zentrum hebben jarenlang intensieve ervaring met Zen en kunnen je helpen en ondersteunen in jouw leerproces. Ze weten uit eigen ervaring waar de uitdagingen en obstakels liggen, maar ook waar de vooruitgang en het plezier te vinden zijn op deze ontdekkingsreis.

De leraren voor de introductiecursus zijn:

..


Onze aanpak

Zentrum biedt – gebaseerd op tientallen jaren ervaring inmiddels – een overzichtelijk en helder traject aan in drie stappen. Daarin leer je uiteraard mediteren, maar ook hoe je dat kunt integreren en consolideren in je leven. En als laatste hoe je dat verder kunt verstevigen en verdiepen.

 • Stap 1. Leren mediteren en integreren

  In de eerste lessen staan voorop: jouw insteek en uitgangspunt voor de cursus, het leren van de basics van zenmeditatie en het integreren ervan in je dagelijkse leven. Door ook oefeningen voor thuis mee te geven, willen we deze fase zo optimaal mogelijk doen verlopen, zodat je ook werkelijk ervaart hoe het werkt en wat de mogelijke effecten zijn voor jou.

 • Stap 2. Vasthouden en verstevigen

  In de hierop volgende lessen gaan we door op de eerste lessen, maar wordt er tegelijk  gewerkt aan het consolideren van wat je geleerd hebt. We weten allemaal hoe lastig het is om een goed ding vast te houden en gestalte te geven in de dagelijkse – vaak hectische – werkelijkheid van je leven.

  Dit doen we onder andere door het in te bedden in de (zen)boeddhistische traditie, die een veelheid aan zeer praktische inzichten en beoefeningen op dit gebied kent. En ook aan de hand van ‘Het temmen van de os’: een soort stripverhaal van 10 oud Chinese tekeningen die laten zien wat je kunt verwachten als je deze weg gaat.

 • Stap 3. Verbreden en verdiepen

  Voor verdere verbreding en verdieping ben je na de introductiecursus van harte welkom in een van de vele doorgaande groepen waarbij je je kunt aansluiten. Ook kun je dan deelnemen aan de weekenden, workshops, studieklassen en retraites.
  Regelmatige beoefening verdiept je wortels en verstevigt je stam, zoals een oude Zenmeester ooit zei.

Lees hier nog wat meer over de opzet van de cursus en het programma.

..


..


Over Zen meditatie: wat hoop of verwacht je ervan?

Meditatie heeft blijvende positieve effecten op lichaam en geest. Dit is in de loop van zo’n 30 jaar onderzoek inmiddels wel aangetoond.

Dat is mooi. Maar toch zul je voor jezelf moeten uitvinden en uitzoeken wat het voor jóu kan betekenen en hoe het kan doorwerken in jouw leven. Zoals de Engelsen zeggen: ‘the proof of the pudding is in the eating’.

In gewoon Nederlands: de enige manier is zelf doen en ervaren, het liefst onder deskundige begeleiding. Het goed leren bespelen van een muziekinstrument werkt ook het beste met een goeie en deskundige leraar.

Hier vind je nog een kort interview  (6 min) met een wetenschapper uit Nijmegen die wat vertelt over de effecten van meditatie op ons brein.

..


Een ervaring om te delen: over de introductiecursus

Een van onze zenleraren maakte het volgende mee.

“Bijna alles wat we doen, doen we vanuit een belang. Mediteren is o.a. leren iets te doen, ook zónder direct belang. Waarom? Omdat het je veel vrijer maakt en je minder verkrampt op zoek gaat naar winst en minder angst hebt voor verlies.

Toen ik zelf begon met mediteren, viel me op dat ik heel vrolijk werd van het belangeloze aspect ervan, hoewel dit helemaal niet mijn insteek was. En ik merk dat dit ook gebeurt bij de deelnemers tijdens de introductielessen Zen die ik sinds 2014 bij Zentrum geef.

Deelnemers aan een introductiecursus Zen verwachten daar natuurlijk van alles van. Dat is prima, je moet immers ergens de kracht vandaan halen om stil op een kussentje te gaan zitten. Maar naarmate de cursus vordert, zie je dat de houding van deelnemers verandert.

Lees hier meer over hoe cursisten Zen meditatie ervaren.

.


Als je al ervaring hebt met meditatie

Ben je geïnteresseerd en wil je graag in een ochtendgroep meedoen dan kun je vanaf september 2022 ook kiezen om direct in een doorgaande groep in te stappen in de vrijdagochtendgroep.
Je komt dan om 8.30u voorafgaand aan de doorgaande groep en krijgt een introductie in wat die week van belang is. In de eerste bijeenkomsten krijgt de zithouding extra aandacht.
Na afloop van de les is er nog tijd en gelegenheid om vragen te bepreken en ervaringen te delen.
De vrijdagochtendgroep is relatief klein en leent zich hier dus goed voor.

..