Meditatie: wat hoop of verwacht je ervan?

Meditatie heeft blijvende positieve effecten op lichaam en geest. Dit is in de loop van zo’n 30 jaar onderzoek inmiddels wel aangetoond.

Dat is mooi. Maar toch zul je voor jezelf moeten uitvinden en uitzoeken wat het voor jóu kan betekenen en hoe het kan doorwerken in je dagelijkse leven.
Zoals de Engelsen zeggen: ‘the proof of the pudding is in the eating’.

Kortom: de enige manier is het te doen en zelf te ervaren, het liefst onder deskundige begeleiding. Het goed leren bespelen van een muziekinstrument werkt ook het beste met een goeie leraar.

Onze aanpak

Zentrum biedt – gebaseerd op tientallen jaren ervaring – een overzichtelijk en helder traject aan in de vorm van een drie-stappenplan. Daarin leer je mediteren en ook hoe je dat kunt integreren en consolideren in je leven. En als laatste hoe je het verder kunt verstevigen en verdiepen.

Stap 1. Leren mediteren en integreren

In de eerste zeven lessen staan voorop:
jouw insteek en uitgangspunt voor de cursus, het leren van de basics van zenmeditatie en het integreren ervan in je dagelijkse leven.
Door ook oefeningen voor thuis mee te geven, willen we deze fase zo optimaal mogelijk doen verlopen, zodat je ook werkelijk ervaart hoe het werkt en wat de mogelijke effecten zijn voor jou.

Stap 2. Vasthouden en verstevigen

In de hierop volgende zeven lessen gaan we door op de eerste zeven lessen, maar wordt er tegelijk  gewerkt aan het consolideren van wat je geleerd hebt.
We weten allemaal hoe lastig het is om een goed ding vast te houden en gestalte te geven in de dagelijkse – vaak hectische – stroom van je leven.

Dit doen we onder andere door het in te bedden in de zenboeddhistische traditie, die een veelheid aan zeer praktische inzichten en beoefeningen op dit gebied kent.
Regelmatige beoefening verdiept je wortels en verstevigt je stam, zoals een oude Zenmeester ooit zei.

Stap 3. Verbreden en verdiepen.

Voor verdere verbreding en verdieping ben je na de introductie cursus van harte welkom in een van de vele doorgaande groepen waarbij je je kunt aansluiten.
Ook kun je dan deelnemen aan de weekenden, workshops, studieklassen en retraites die Zentrum organiseert.

_______________________________

Praktisch

•    De introductie ( stap 1 en 2) bestaat 14 lessen
Het is mogelijk om na zeven lessen de cursus af te sluiten om welke reden dan ook.
Je krijgt dan de helft van het cursusgeld retour.

•    Start van de cursussen:

maandag 3 sept   t/m 17 dec 2018   van 20.00 – 21.45 uur
donderdag 4 okt  t/m 24 jan 2019   van 20.00 – 21.45 uur
maandag 5 nov    
t/m 18 feb 2019   van 17.45 -19.30 uur

•   De groepsgrootte is minimaal 8 en maximaal 16 personen.
De bijdrage is: € 195 voor 14 lessen.

•    Onze leraren hebben jarenlang intensieve ervaring en kunnen je helpen en ondersteunen in dit leerproces. Ze weten uit eigen ervaring waar de uitdagingen en obstakels liggen, én de winst en het plezier op deze ontdekkingsreis.

De leraren voor de introductiecursus zijn:

Op maandag         Jeroen van Deutekom
Op dinsdag           John de Weerdt 
Op donderdag      Rene ter Riet

•    Op zaterdag 1 sept. van 12.00 tot ongeveer 13.00 uur  is er een OPEN LES waarin je kennis kunt komen maken met de leraren en sfeer van Zentrum op onze locatie op de  Oude Gracht 84. Laat graag even weten dat je komt middels een mailtje. (zen@zentrum.nl)

button_aanmelden

Als je al ervaring hebt met (zen)meditatie, is het ook mogelijk om aan te sluiten in de tweede groep, dus na het eerste gedeelte. Handig voor als je je beoefening opnieuw wilt oppakken. Uiteraard betaal je ook dan de helft.
De start van de cursussen is in dat geval:
maandag 29 oktober, donderdag 29 november en dinsdag 8 januari 2019

Lees hier nog wat meer over de opzet en het programma;

Hier vind je nog een kort interview  (6 min) met een wetenschapper uit Nijmegen die wat vertelt over de effecten van meditatie op ons brein.

Voor het thuis beoefenen van Zen, wat wij dringend aanbevelen, is een goed meditatiekussen noodzakelijk.
In Zentrum hebben we een beperkte voorraad meditatiekussens voor de verkoop ( € 40,-)