Na de zomer beginnen we weer met de introductie cursussen. Hoe we dat precies gaan doen hangt af van de ontwikkelingen rond het Corona gebeuren. De intentie is gewoon van start te gaan. Maar het zou kunnen dat we een soort van hybride vorm moeten zoeken van ‘live’ en online.
De inzet is uiteraard alles ‘live’ in onze zendo te kunnen doen.

De  introductiecursus startt in de tweede week van september op:
Dinsdag 8 september van 19.30 u tot 21.15 o.l.v. Marijke van der Hoogen.
De cursus gaat over 14 lessen  en loopt door tot en met 15 december.

Deelname aan cursussen en andere activiteiten gebeurt op basis van vrijwilligheid en op eigen verantwoordelijkheid.  Zie hiervoor de algemene voorwaarden van Zentrum.

___________________________

Over de introductiecursussen die hij gaf, zegt John de Weerdt o.a. dit:

‘Bijna alles wat we doen, doen we vanuit een belang. Mediteren is o.a. leren iets te doen zónder direct belang. Waarom? Omdat het je veel vrijer maakt en je minder verkrampt op zoek gaat naar winst en minder angst hebt voor verlies.

Toen ik zelf begon met mediteren, viel me op dat ik heel vrolijk werd van het belangeloze aspect ervan, hoewel dit helemaal niet mijn insteek was. En ik merk dat dit ook gebeurt tijdens de introductielessen Zen die ik sinds 2014 bij Zentrum geef.

Deelnemers aan een introductiecursus Zen verwachten daar natuurlijk het van alles van. Dat is prima, je moet immers ergens de kracht vandaan halen om stil op een kussentje te gaan zitten. Maar naarmate de cursus vordert, zie je dat de houding van deelnemers verandert.

In de cursus vragen we de deelnemers altijd om ook thuis te gaan oefenen en te mediteren en we bespreken dit altijd kort in de lessen.
Dat is niet altijd even makkelijk. Een van de cursisten zei over dit thuis mediteren: ’Wat moet ik doen als iedere vezel in mijn lijf roept “niet doen”?

Het antwoord was: ’Fantastisch … daar begint pas het feest’. Zen wordt pas écht interessant als het ook wat schuurt en oncomfortabel is.
Want precies dáár begint het echt. Als de zon schijnt kan iedereen mediteren.

Natuurlijk is ’lekker zitten’ prettig, maar je leert pas echt wat als je – juist als ‘het’ niet lekker gaat – tóch je beoefening doet en even los kunt komen van voorkeur en afkeer; je het even zo kunt laten, zonder meteen te willen dat het weggaat. Hier ligt een sleutel van onschatbare waarde voor ons leven.

Aan het einde van de cursus gaf dezelfde deelnemer aan dat het kwartje gevallen was. Met als gevolg dat zij net zo vrolijk keek als ik.’

button_aanmelden

_____________________________

Er is een open les op zaterdag 29 augustus van 13.30 tot 14.30 u. in Zentrum op de Oudegracht 84.
Hierin in kun je kennis komen maken met de leraren van de cursus, de ruimte en de sfeer. Je krijgt een korte introductie in Zen. En natuurlijk wordt er ook gemediteerd en is er gelegenheid om vragen te stellen.

De toegang is gratis, maar wel fijn als je je even aanmeldt van te voren via zen@zentrum.nl. Van harte welkom.

_________________________________

Als je al wat ervaring hebt, kun je eventueel ook direct al meedoen in een van de doorgaande groepen in Zentrum.  Hier vind je  meer informatie.

_________________________________

Over meditatie: wat hoop of verwacht je ervan?

Meditatie heeft blijvende positieve effecten op lichaam en geest. Dit is in de loop van zo’n 30 jaar onderzoek inmiddels wel aangetoond.

Dat is mooi. Maar toch zul je voor jezelf moeten uitvinden en uitzoeken wat het voor jóu kan betekenen en hoe het kan doorwerken in jouw leven.
Zoals de Engelsen zeggen: ‘the proof of the pudding is in the eating’.

In gewoon Nederlands: de enige manier is zelf doen en ervaren, het liefst onder deskundige begeleiding. Het goed leren bespelen van een muziekinstrument werkt ook het beste met een goeie en deskundige leraar.

Onze aanpak

Zentrum biedt – gebaseerd op tientallen jaren ervaring inmiddels – een overzichtelijk en helder traject aan in drie stappen. Daarin leer je uiteraard mediteren, maar ook hoe je dat kunt integreren en consolideren in je leven.
En als laatste hoe je dat verder kunt verstevigen en verdiepen.

Stap 1. Leren mediteren en integreren

In de eerste zeven lessen staan voorop:
jouw insteek en uitgangspunt voor de cursus, het leren van de basics van zenmeditatie en het integreren ervan in je dagelijkse leven.
Door ook oefeningen voor thuis mee te geven, willen we deze fase zo optimaal mogelijk doen verlopen, zodat je ook werkelijk ervaart hoe het werkt en wat de mogelijke effecten zijn voor jou.

Stap 2. Vasthouden en verstevigen

In de hierop volgende zeven lessen gaan we door op de eerste lessen, maar wordt er tegelijk  gewerkt aan het consolideren van wat je geleerd hebt.
We weten allemaal hoe lastig het is om een goed ding vast te houden en gestalte te geven in de dagelijkse – vaak hectische – werkelijkheid van je leven.

Dit doen we onder andere door het in te bedden in de zenboeddhistische traditie, die een veelheid aan zeer praktische inzichten en beoefeningen op dit gebied kent. Regelmatige beoefening verdiept je wortels en verstevigt je stam, zoals een oude Zenmeester ooit zei.

  • Stap 3. Verbreden en verdiepen.

Voor verdere verbreding en verdieping ben je na de introductiecursus van harte welkom in een van de vele doorgaande groepen waarbij je je kunt aansluiten.
Ook kun je dan deelnemen aan de weekenden, workshops, studieklassen en retraites

De groepsgrootte is i.v.m. Corona beperkt tot maximaal 9 personen.
De bijdrage is: € 195.

Onze leraren hebben jarenlang intensieve ervaring en kunnen je helpen en ondersteunen in dit leerproces. Ze weten uit eigen ervaring waar de uitdagingen en obstakels liggen, én de winst en het plezier op deze ontdekkingsreis.

De leraren voor de introductiecursus zijn:

John de Weerdt ,   Marijke van den Hoogen  en  René ter Riet

button_aanmelden

__________________________________________________________________

Lees hier nog wat meer over de opzet en het programma;

Hier vind je nog een kort interview  (6 min) met een wetenschapper uit Nijmegen die wat vertelt over de effecten van meditatie op ons brein.

Voor het thuis beoefenen van Zen, wat wij dringend aanbevelen, is een goed meditatiekussen noodzakelijk. In Zentrum hebben we een beperkte voorraad meditatiekussens voor de verkoop ( € 45,-)